Bezoek uit 1712

Op uitnodiging komen twee bijzondere mensen op bezoek. Het zijn personages uit de lokale geschiedenis rond 1712 die, gestoken in kleding uit die tijd, vertellen over hun leven en hun relatie tot de in Slochteren welbekende Henric Piccardt (1636-1712), borgheer van Klein Martijn en de Fraeylemaborg en bouwer van de kerk van Harkstede. Het verhaal speelt zich af in 1712, het jaar dat Piccardt wordt bijgezet in de grafkelder van Harksteder kerk.  In korte monologen halen zij herinneringen op aan Henric Piccardt en zijn vrouw Anna Elisabeth Rengers. De verhalen werpen een blik op de lokale, regionale én (inter)nationale geschiedenis en cultuur van die tijd.

Afhankelijk van de personages kunnen verschillende onderwerpen aan de orde komen zoals het dagelijks leven in de 17e eeuw; indrukwekkende gebeurtenissen (zoals de Sint Maartensvloed), cultuur, monumenten; landschap (namen van plaatsen en straten die herinneren aan Piccardt en Rengers); het graven van het Slochterdiep en de betekenis ervan voor handel en scheepvaart en natuurlijk het avontuurlijke levensverhaal van Henric Piccardt dat de levens van de personages aan elkaar verbindt.

De monumentale kerk van Harkstede in opdracht van Henric Piccardt gebouwd door Henric Coeur en met het orgel van Arp Schnitger. In de kerk van Slochteren hangen o.a. de wapenborden van Henric Piccardt en Anna Rengers. In de Fraeylemaborg, hangen de portretten van Henric Piccardt en Anna Rengers en in de keuken was Cornelia Sipkema af en toe aan het werk. Wie het verhaal van Sientje gehoord heeft, kan nog eens langs het Slochterdiep lopen en kijkt daar dan vast met andere ogen naar.
                                            
In tweetallen kunnen de volgende personen in 17e eeuws kostuum worden uitgenodigd:

Anna Habina Lewe van Middelstum (1665-1738) Ik ben de nicht van Anna Rengers, de vrouw van Henric Piccardt. Ik woon op borg Verhildersum in Leens en leid het leven van een rijke dame in de Ommelanden. In mijn borg staan kasten met prachtige serviezen, er zijn mooie meubels en aan aan de wanden hangen schilderijen. Als 15-jarige ben ik aanwezig bij de bruiloft van Henric Piccardt en Anna Rengers. Jaren later kan ik nog steeds in geuren en kleuren vertellen over het feest en hoe ik dat beleefd heb.

Henric Coeur (1646 - ?) Ik ben meestermetselaar. Piccardt geeft mij opdracht voor de verbouw van de Harksteder kerk. De vervallen middeleeuwse kerk wordt bijna geheel afgebroken, alleen de toren blijft staan. Daaraan wordt de nieuwe kerk gebouwd. Er komt een grafkelder voor de familie, een werkkamer met open haard, een bibliotheek en een gemak (toilet). Tijdens de bouw krijg ik te maken met Arp Schnitger, die in de kerk zijn orgel aan het samenstellen is.

Arp Schnitgerin Harkstede (1648-1719) Ik ben een Duitse orgelbouwer. Voor mijn orgels verzamel ik de beste orgelbouwers om me heen. Ik heb een ploeg in Maagdenburg, Bremen en Groningen. Ik ben heel precies en gedetailleerd in mijn aanwijzingen. Vaak hoef ik zelf niets meer te doen dan aan het begin van het project mijn handtekening te zetten. Na voltooiing hoef ik alleen het instrument te stemmen en... geld op te halen. Maar  in Harkstede werkt het anders...

Sientje Sipkema (1639-na 1712) Ik ben weduwe van Harke, een boerenarbeider. In 1659 dwingt Osebrandt Rengers van de Fraeyelamaborg, de bevolking om mee te graven aan het Slochterdiep. Harke heeft daar rugklachten aan overgehouden. Ik moet daarom niets hebben van die ‘hoge heren’ in hun mooie borgen. Ik vertel over ons sobere leven, het harde werk en over de Slochter Jaarmarkt, waar ik Harke heb ontmoet. Ik maak ook geneesmiddeltjes, die goed helpen. 

 Cornelia Sipkema (1668-1719) Ik groei op als dochter van een arme pachtboer uit Harkstede. Ik ben slim en mag zelfs een paar jaar naar school. Als 12-jarige krijg ik werk als keukenmeid op de borg Klein Martijn. Ik ken Henric Piccardt en Anna Rengers dus goed. Ik vertel over mijn werk op de borg en over de Maartensvloed, die verschrikkelijke overstroming in 1686. Over hoe familie Piccardt met het personeel dagenlang op zolder wacht tot het water weer gaat zakken.